måndag 26 mars 2012

Julrosor och pelargoner


Äntligen har det börjat hända nåt i trädgården. Här är det min röda julros som vaknat till liv. Tog bilden i går när solen var framme en stund. Idag är det så grått ute då det regnar men rätt så varmt, +7 visade mätaren på eftermiddagen. Har börjat med mina trädgårdsrundor igen nu då snön börjat ge vika, går ett varv bland alla rabatter varje dag för att se vad som hänt sedan sist. Lökväxterna är i full gång och som vanligt kommer de upp lökar på ställen som jag inte minns att jag hade några på - minnet är kort med andra ord, glömt vad jag planterade i höstas eller i alla fall en del av det.



Här inne börjar fönsterbräderna snart vara fulla men inte kan jag för det låta bli att ta fler pelargonsticklingar. Tänkte att jag kan ha dem i krukor där ute i sommar. Jag har så svårt att slänga blommor så ursäkterna är många till att spara både ett och annat och så finns ju släkten i Mobacken som brukar få ta en del av överflödet när det bara inte finns rum för mer.

tisdag 20 mars 2012

Det blomstrar


Vitblommande Våreld och då förstås den med dubbla blommor hör till mina favoriter. Jag har helt fastnat för den vitgröna färgen och har nu under flera år alltid sökt efter blommor med denna färg vare sig jag skall ha dem till rabatterna ute eller här inne i kruka. Blommorna här ser ut som små rosor och lär skall hålla jättelänge även om man klipper av dem för att ha dem i ett blomarrangemang.


I förra veckan var jag till Plantagen och hittade dessa söta små Bellisar. Köpte två plantor och har planterat om dem i en större kruka och sen senare i vår kan de få flytta ut i rabatten. Blommorna ser ut som små vita snöbollar bland all bladgrönska.



Min gulvita Gerbera har också vaknat till liv igen och ståltserar med fyra blommor. Gerberan har för mig tidigare varit en kortlivad  blomma men jag prövade att plantera om dem i självvattnande kruka direkt från början och har på det viset fått njuta av samma planta  under många år. Vintertid ser den inte ut för mycket men direkt solen börjar orka upp så spirar nya fräscha blad och i år har mars månad bjudit på mycket sol och värme så krukväxterna är i gång tidigare än vanligt.



Även min orkide har känt av våren och vill blomma i kapp med de andra. Länge stod den i knopp före de stora blommorna slog ut och nog var det väl mödan värt att vänta på då blommorna står sig i många många veckor.



En ammaryllis från flera jular tillbaka har kommit igång och om jag inte har fel borde den vara vitgrön till färgen. Jag är jättedålig på att märka mina amaryllisar så helt säker är jag ju inte på färgen men en överraskning är alltid kul så väntan fortsätter.


Pelargonerna som står i köksfönstret har inlett blommningssäsongen. Redan i mitten av januari började nya blad visa sig och efter jordbyte och ansning så har de då börjat blomma. Den här pelargonen är en tulpanpelargon och heter Patricia Andrea. Plantan beställde jag för en 5-6 år sedan som sticklingar från Odla.nu i Sverige. Blomorna slår inte ut mer än så här och därav namnet då de liknar på tulpaner.

Annars så har jag sått en hel del sommarblommor så här spirar petunior och riddarsporrar på fönterbrädet och väntar på att omskolas och fler fröpåsar ligger på lur. Ute i trädgården har den röda julrosen kommit fram ur snödrivan och har flera knoppar så dit måste jag ju och kika varje dag för att se hur lång de kommit.
Kanske nästa gång kan jag visa bilder på julrosen om vi nu inte får em massa snö förstås för då försvinner den väl igen för en tid. Ha det så bra till nästa gång!

torsdag 8 mars 2012

Ordning och reda


Har i dagarna börjat ordna upp bland en massa tidningar och utrivna sidor som jag länge sparat. Två mappar för tips och ideer för trädgård och blommor samt för  inredning, pyssel och handarbete har införskaffats.


Det har med tiden blivit en ansenlig hög med tidningar som jag inte velat slänga då det funnits nåt i dem som inspirerat mig. Vanligtvis är det ju bara några sidor i var tidning som jag velat spara så genom att nu klippa ut det jag verkligen vill ha kvar så har jag fått slänga en hel del i pappersåtervinningen. Inspirationen kan vara själva föremålet på bilden men lika ofta bara färgerna eller stämningen bilden ger. Just nu tycker jag att våren inte kan komma fort nog och sitter nästan och suckar av längtan  för varje sommarbild jag hittar.



Gillar vitt, gammalt och nött i inredningen så länge det ser fräscht ut men bäst av allt är när en sak är rostig och då helst något som jag kan ha i trädgården eftersom jag gillar färgkombinationen rost och bladgrönt. Har för tillfället en stor järnkrona ute i en rabatt och där har den fått stå sedan förra våren så förhoppningsvis har den börjat rosta i vår.



Pyssel och handarbete ligger mig varmt om hjärtat och nya ideer kommer hela tiden men tyvärr finns inte alltid tid att förverkliga dem just då jag vill. Istället får jag spara bilderna och förhoppningsvis kommer det senare tid att ta itu med de olika projekten. För tillfället har det mesta fått stå tillbaka för mina blommor. Flertalet krukväxter har planterats om, några har klippts ner och sticklingar tagits. Jag har också flera frösådder på gång och igår såg jag att mina petunior har grott med små små blad så nu vill jag ha sol varje dag så de tar sig och blir fina plantor. Ha det så bra till nästa gång1